Müsli je nedílnou součástí snídaně většiny z nás. Jenže opravdu napěchovaných pytlíčků plných zdravých cereálií je v obchodech jako šafránu. Cereálie se začali více sladit, přidávají se nejrůznější konzervanty a dochucovadla, které z dříve zdravého müsli vytvářejí nezdravou přeslazenou snídani. Není tak vůbec jednoduché, sáhnout v obchodě po výrobků, který by nám vyhovoval a dodal našemu tělu přesně to, co potřebuje. Obilné cereálie https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/cim-jsou-pro-nas-prospesne-obiloviny/ navíc nejsou rozhodně vhodné pro každého. Spousta z nich totiž obsahuje ovesné vločky, které jsou hůře stravitelné. V takovém případě je lepší sáhnout přímo po ovesných kaších, ve kterých už jsou vločky povařené a tudíž mnohem lépe stravitelné.
Nutriční hodnoty zdravého müsli
Mnoho specialistů na zdravou výživu sice neholduje zrovna sladkému müsli, ale faktem zůstává, že se jedná z nutričního hlediska o velmi výživnou potravinu. Nejčastěji se setkáme s ovesnými cereáliemi, které dodají tělu potřebnou vlákninu, ale i spoustu minerálu a vitamínů. Navíc nesmíme opomínat, že v müsli jsou obsažená i semínka nebo oříšky, které tělu dodávají tolik potřebné tuky a bílkoviny. Velký energetický příjem zajistí ale i sušené ovoce, které v krátkém časovém úseku doplní anergii a podpoří činnost mozku. Pojďme si teď tedy ukázat několik kladů jednotlivých obilovin:
Oves
- Pomáhá bojovat s vysokým tlakem
- Potlačuje zvýšenou činnost štítné žlázy
- Odbourává přebytečný stres
- Pomáhá udržovat v těle stálou hladinu cukru, je tedy vhodný i pro diabetiky
Slunečnice
- Pomáhá se srdečním onemocněním
- Bojuje proti nejrůznějším ekzémům
Sušené ovoce
- Je výborným zdrojem vitamínů a vlákniny
Skořápkové ovoce
- Jsou bohaté na vitamín B1 a B6
- Slouží jako náhrada tuků a bílkovin pro vegetariány a vegany